top of page

מגמת תיאטרון

 רכזי מגמה חט"ע - אביגיל גרין ואבי חדש

 רכזת מגמת חט"ב - איילת גולן

laab_0004.jpg

עקרונות המגמה

המגמה לתיאטרון בתיכון א' לאומנויות היא אחת המובילות בארץ. בוגריה כבר ממלאים את שורות השחקנים, הבמאים והיוצרים  בתיאטרון, בקולנוע ובטלוויזיה.

 

מגמת התיאטרון בבית ספרנו פועלת על פי תפיסה חינוכית, הרואה בתלמיד האמנות יוצר צעיר שדעותיו והשקפותיו חשובות לנו ומעניינות אותנו. אנו מאמינים כי גישה זו, המולידה יצירות אמנותיות מעניינות של תלמידינו, היא המושכת את הצעירים הכישרוניים אלינו, ומזינה אותם בזמן לימודיהם.

 

ניתן לסכם את פעולתנו החינוכית במשפט אחד: לקדם את יוקרת מקצוע התיאטרון. ברצוננו, ראשית, לפנות אל הנער והנערה הכישרוניים החשים כי זהו מקצוע שאולי יעסקו בו בעתיד וללמדם כי מלבד בידור, צחוק וריגושים  (שכבודם במקומו מונח) זהו מקצוע מלהיב, מקסים, עתיק, רב עומק ותוכן, השואב מן התרבות ומשפיע עליה, ובמידה והם מוצאים בו עניין וביטוי, ישקלו לבחור בו כמקצוע לחיים. בינתיים, אין בכוונתנו ללמדם לשחק, לביים או ליצור אלא לאפשר להם לשחק, לביים וליצור, תוך שמירה על ספונטניות ותמימות נעורים.

 

אנו רואים בנער ובנערה יוצרים צעירים אך אוטונומיים המגיעים אלינו בתקופה סוערת בחייהם: גיל ההתבגרות, על השמחה שבו, הכאב שבו, והאידאליזם שבו. יצירותיהם משקפות, לעתים, את המבט הנוקב של הנוער, שאומנים מבוגרים אולי איבדו.

 

לכשיתבגרו, תקוותנו היא כי יתרמו לתחום התיאטרון הישראלי, אולם, במידה ויחליטו לפנות לכיוונים אחרים, אנו מקווים כי לימודים אלו ירחיבו את דעתם ויעשירו אותם לחיים בכלל. אם לא יהיו על הבמה, אין ספק כי יהיו קהל משכיל ומבין בתחום אמנות זה.

 

 

תפיסת תלמיד האמנות כיוצר צעיר

חובתנו הראשונה כמחנכים לאמנות התיאטרון היא הפגשת הנער/ה עם הקסם והפלא של אמנויות הבמה: אמנות המשחק, הבימוי, התפאורה, התאורה וכו'. שיידעו על אפשרויות ההבעה, מגוון הסגנונות והז'אנרים, טכניקות כאלו ואחרות של פעולה על הבמה וכן ההיסטוריה והרקע של אמנויות  עתיקות אלו והחזון העתידי שלהן.

 

בתחום ההתנסות, הם אמורים להתנסות וליצור במסגרות ובפרויקטים שאנו בוחרים עבורם כאתגר. אולם, כאן הם כבר נקראים ליצור: משמע, הכנו להם את המגרש ואת הכדור, עתה הם מוזמנים לשחק, ולעתים אף  להמציא את הכללים ואפילו את המשחק עצמו. אנו אמנם שומרים עליהם והם נמצאים בסביבה מוגנת, תמיד בפיקוח מנחה, אך הם מוזמנים להמציא וליצור. דעתם, הביקורת שלהם וטעמם האישי המיוחד מעניינים אותנו: אנו, המורים, לומדים, לפעמים, מהם!

 

איננו מעוניינים כי רק ישננו את הוראות המורה או הבמאי, או רק יבצעו את משימות הבגרות של משרד החינוך. איננו רוצים לדחוק אותם ל"מקצוענות". בוודאי לא בגיל הזה. אנו יוצאים מתוך ההנחה, כי אם יחליטו לבחור במקצועות התיאטרון, אחרי שירותם הצבאי, יבחרו באחת האקדמיות למשחק או תיאטרון וילמדו להיות "מקצוענים". אנו מניחים כי גישה זו היא המעוררת התפעלות אצל התלמידים והקהל הבא לצפות בעבודותיהם: אנרגיית היצירה, הספונטניות, ההתלהבות והביטוי האותנטי שלהם.

 

התלמיד כאדם

עידוד הפרגון ההדדי לעומת תחרותיות בוטה. הדגש על החוויה הקבוצתית בעבודה וערכים של עזרה הדדית, שיתוף פעולה, ויחסי אנוש של כבוד הדדי. עידוד תחרות ספורטיבית ובונה, וגינוי לכל ביטוי של תחרותיות פוגענית. אנו מנסים לשבור מיתוס של אינטריגות ותככים הקשורים לתחום התיאטרון, במיוחד בעידן של "כוכבים נולדים" הדוחקים הצידה ומביסים את מתחריהם. להקנות את המודעות לכך כי אמנות זו, יסודה ביצירה משותפת, סובלנות והקשבה. כי גם בדרך אנושית ניתן ליצור יצירה ברמה גבוהה ואולי אפילו גבוהה יותר.

 

לימודי תיאטרון לעומת לימודי משחק

הדגש אצלנו הוא על מגוון המקצועות הקשורים לתיאטרון - לא רק על תחום המשחק. כמובן  ששיעורי משחק נלמדים בהרחבה וברצינות, אך אנו אחת המגמות היחידות בארץ, בה קיימים, בשעות המערכת הסדירות, לימודי בימוי, תפאורה ותאורה כשעות חובה למשך 3 שנים. אנו גאים בבוגרינו העוסקים בתחומים אלו לא פחות מהשחקנים שלנו.

 

אחריות האמן כיוצר בתוך תרבות וחברה

חשוב לנו להעלות בשאלה את המעורבות החברתית והתרבותית של האמן כנושא לדיון לימודי. (לעומת גישה של "אמנות לשם אמנות" והתבטאות אישית בלבד) ההדגש על אספקטים חברתיים ביצירה והקשרים לתרבות עולמית

ראשי- מגמת התיאטרון
--------------------
עקרונות המגמה
--------------------
תכנית הלימודים
--------------------
הפקות
--------------------
צוות המגמה
--------------------
בוגרינו
--------------------
תנאי קבלה
יוצר צעיר
התלמיד כאדם
יוצר בחברה
bottom of page