top of page

מסלול תכנון וחדשנות עירונית

 
 

 רכז המקצוע - אמנון פרנקו

על המקצוע

בואו ללמוד על מרכז החיים בהווה ובעתיד של כולנו! 

מגמת התכנון והחדשנות העירונית הינה מגמה ייחודית בהיקף 5 יחידות לימוד לבגרות. המגמה עוסקת במגוון נושאים הקשורים לאחת התופעות המרתקות ביותר בחברה האנושית, העיר.
החל משנת 2008, מרבית אוכלוסיית העולם מתגוררת בערים ומגמת המעבר לעיר לא נעצרת. הערים הגלובליות הן מוקדי הכוח, הכלכלה, החדשנות, הפוליטיקה והתרבות העולמיים. בנוסף, היום כבר ברור לכולם שאורח החיים העירוני הוא אחד המפתחות להתמודדות עם משבר האקלים המאיים על האנושות. חוקרים באקדמיה, נבחרי ציבור וחברות הייטק מובילות עוסקים במרחב העירוני ומחפשים אנשים המבינים ומתמצאים בתחומי התכנון ובהפעלת כלים טכנולוגיים הקשורים בו. כולם רוצים לקחת חלק בעיצוב ערי העתיד בהן כולנו נחייה!
האם נצליח לבנות אותן כמרחב משגשג ובריא? הצטרפו אלינו והיו אלו המתכננים את העתיד! רובנו גרים בעיר, אבל האם אנו יודעים באמת מה היא עיר? ממה מורכבות הערים וכיצד הן פועלות? האם ניתן לתכנן אותן? האם בכלל צריך לתכנן את הערים?
מהי "עיר חכמה" וכיצד תראה התחבורה בעיר העתיד בא ייסעו מכוניות אוטונומיות? כיצד נספק מזון, אנרגיה וסביבה ירוקה ובריאה לכולם? הצטרפו אלינו ללמוד ולהתכנן את העתיד של כולנו. במסגרת המגמה נלמד במגוון דרכים ובמקומות שונים בתל אביב-יפו ומדינת ישראל. נפגש עם מומחים בתחום ונרכוש כלים טכנולוגיים שיאפשרו לנו לחקור ולהציג את המרחב העירוני עליו
אנו חולמים.

 
 
 
 
 
 
 
 

מבנה תכנית הלימודים:

כיתה י״א: 
מבוא בגיאוגרפיה עירונית (1 יח"ל):
קורס מבוא העוסק בהתפתחות העיר מראשית המהפכה החקלאית ועד ימנו. נלמד על סוגי ערים שונות לאורך ההיסטוריה, נעסוק בגישות תכנון שונות, במודלים שונים לניתוח המרחב העירוני ובאתגרים העומדים בפניה. הקורס מקוון ובנוי ללמידה עצמית. הקורס כולל יחידת מבוא ושבע יחידות הוראה. בכל יחידה הרצאות מצולמות המלוות בשאלות הבנה. בסוף כל יחידה עבודה קצרה עם ציון.
קורס עיר חכמה (1 יח"ל): קורס בסיס המציג תפיסות חדשניות העוסקות בערי העתיד. בנוסף, נלמדים בקורס כלים טכנולוגים בעזרתם התלמידים חוקרים ומציגים מידע מרחבי מתקדם. 
•    סדנת מידול בתלת ממד בתוכנת סקצ'אפ (SketchUp) 
•    סדנת ArcGis online - מיפוי וניתוח מרחבי 
•    עבודות עיוניות שוטפות העוסקות ברעיונות פילוסופים של עיר העתיד.
סטודיו בתכנון עירוני (2 יח"ל): קורס הליבה של המגמה. במהלכו יתנסו הילדים בלמידה של המרחב והבנתו מתוך התנסות, תצפית וניתוח. לאחר מכן, ילמדו כיצד לגשת לתכנון וכיצד לבנות ולהציג פרויקט תכנוני.
כיתה י״ב:
עיר בת קיימא (1 יח"ל):
קורס מרתק וחשוב באופן מיוחד בימים של משבר סביבה עולמי. בליבתו של הקורס התפיסה החדשנית כי העיר היא מרחב הפעולה העיקרי שמאפשר לאדם לקיים חיים ברי קיימא ולנסות ולטייב את פעולותיו למען סביבה בריאה יותר. נלמד מהי טביעת הרגל האקולוגית וכיצד ניתן להקטין אותה במרחב העירוני. נעסוק בשטחים פתוחים, מערכת התחבורה העירונית, פסולת ועוד.
סטודיו בתכנון עירוני (2 יח"ל): קורס הליבה של המגמה נלמד גם בשנת יב'. הלימוד. במהלכו יתנסו הילדים בלמידה של המרחב והבנתו מתוך התנסות, תצפית וניתוח. לאחר מכן, ילמדו כיצד לגשת לתכנון וכיצד לבנות ולהציג פרויקט תכנוני. בשנת יב' נתכונן נעבוד בצוותי עבודה על פרויקט הסיום של המגמה. פרויקט הכולל עבודה מעשית ועבודה עיונית מלווה. 

מבנה הציון:

מגמת התכנון והחדשנות העירונית הינה מגמה ייחודית. ציון הבגרות נחשב כציון בגרות חיצוני, אולם כל ההערכה ניתנת על ידי מורי המגמה. אין בחינת בגרות חיצונית. במהלך הלימודים יתנסו התלמידים במגוון דרכי הערכה וציון. 
חלק עיקרי מהציון ניתן על פרויקט הסיום בקורס הסטודיו בכיתה יא' ו- יב'. את הציון על הפרויקט מקבל התלמיד משלושה גורמים: מעריכים חיצוניים, מורי הסטודיו ועמיתיו לצוות העבודה. עבודה בצוותים היא מרכיב מרכזי בלימודי המגמה. 

 

שאר הציונים בקורסים מבוססים לרב על הגשת עבודות שוטפות, דוחות סיור, הגשת תרגולים (למשל בסדנת המידול בתלת ממד). כמו כן, יתקיימו גם בחנים לסיכום נושאי לימוד בקורסים העיוניים (עיר חכמה, עיר בת קיימא). מבנה מדויק של מרכיבי הציון ואחוזים יתפרסם מיד בראשית שנת הלימודים.

 

 

 
 
 

מה מיוחד בנו?

  •  רלוונטיות: תכנון ולימודים עירוניים הם תחום מחקר ומקצוע חדשני העוסק באחד התחומים הבוערים ביותר עבור האנושות כולה. לא בכדי, אוניברסיטאות רבות ברחבי העולם מציעות תכניות לתואר שני בלימודים עירוניים ותכנון עירוני.

  •  כלים טכנולוגים: מעבר ללימודים העיוניים נתנסה ונלמד לעבוד עם תכנת   מידול בתלת מימד SketchUp Pro, וכן עם תוכנת מיפוי ועיבוד מידע מרחבי     מתקדמת ArcGis מבית ESRI.

  •  במהלך כל השנה נצא ללמוד במרחב העיר תל אביב-יפו. נצא אל העיר עצמה ונלמד כיצד ועל מה להסתכל? נתעד וננתח את ההתרחשויות האנושיות ואת המבנה הפיסי של העיר ונבין כיצד הוא משפיע על חיי היום יום של התושבים.

  • עבודה בצוותי פרויקט: בעולם של היום, אף אדם אינו עובד לבדו. עבודה בצוות הינה מרכיב מרכזי בארגז הכלים של אדם במאה ה-21. אצלנו במגמה אנו עובדים בצוותים בהם כל אחד צריך לתרום את חלקו ולהשתלב בעבודת הצוות. באופן כזה, כל אחד יכול להביא לידי ביטוי את היכולות שלו ואת נקודות החזוקה.

  • משלחת חילופי נוער בשיתוף מרכז נוער לייפציג גרמניה: המגמה מקיימת מסגרת חילופי נוער בנושא היכרות רב תרבותית מתוך עיסוק בנושאים עירוניים.

  •  הנחיות מומחים: בכל שנה ניפגש לפחות פעם אחת עם מומחה בתחום התכנון העירוני או בתחומים תומכים. למשל, אדריכלים, סטרטאפיסטיים, חוקרי אקדמיה ועוד.

  •  הגשות פרויקטים: בתום כל שנת לימוד אנו מגישים פרויקט סיום העומד לשיפוט צוות מומחים חיצוני.

 

חדשות המסלול

 
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
bottom of page